x 

0

Mitől "ólomkristály" az ólomkristály? Kérdezik tőlem leggyakrabban a vásárlóim. Az ólom, mint anyag elgondolkoztatja az embert, hogy mi köze lehet az üveghez? A válasz egyszerű, vagyis, a gyártásnál ólom oxidot adnak az üveg nyersanyagához, mégpedig a könnyebb megmunkálhatóság miatt. Ennek köszönhetően van az a csengő bongó dallamos hangja a kristálypohárnak és ettől válik könnyen csiszolhatóvá. A fénye is jóval tündöklőbb az ólomkristálynak, mint a közönséges üvegnek. Gondoltam, ha már az üvegggyártásról írok, akkor előkeresem az fiók mélyéről a szakami könyveimet. Meg is találtam az 1977-ben kiadott anyagismeret könyvemet és elmosolyodtam az első oldalnál, ahol felhívják a figyelmet arra, hogy "... különös gondot fordít az ifjúság fejlődésére és szocialista nevelésére, védelmezi az ifjúság érdekeit." Szép lassan előjöttek a korábban tanultak.

- az üveggyártók az üveg nyersanyagainak keverékét megolvasztják és az olvadékból fúvással, hűzással, préseléssel, hengerléssel, öntéssel és centrifugázással üvegtárgyakat formáznak.

- az emberiség az üveget elöszőr csak ékszerként használta

- az üveg feltalálását, akárcsak a bronzét és a vasét, a tűznek kösuzönhette az ember.

- az első üvegtárgyak készítését és az üvegfúvó pipa (fúvócső)  feltalálását az egyiptomiaknak tulajdonítják.

- a középkorban az olvasztáshoz szükséges nagy hőmérsékletet csak igen sok fa eltüzelésével tudták biztosítani. Ezért az üveghutákat erdős vidékeken építették.

- az ugrásszerű fejlődés csupán a XVIII.-XIX. századbankövetkezett be, amikor felfedezték a tisztább nyersanyagokat és a kemencéket jobb tüzelőanyagokkal (előbb szénnel, majd gázzal) fűtötték.

- forradalmi átalakukást jelentett a SIEMENS-féle olvasztókemence bevezetése, amely elöszőr hasznosította a tüzeléshez a kemencében elégetett gázok hőtartalmát.

Ha kérdése lenne, írjon vagy hívjon.

Cserháti Gabi    Gabi kristály Kft.    +36-20-326-5654      Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

üveggyártás

EZ IS ÉRDEKELHETI

Rólam

Több, mint 100 féle névre szóló ólomkristály ajándék jeles ünnepekre…akár 72 óra alatt

 

 

Tovább olvasom...

Garancia

GARANTÁLT GARANCIÁIM

Megnézem

Kérdése van? Írjon vagy hívjon.

Cserháti Gabi

telefon: +36-20-326-5654

e-mail: gabi@olomkristaly.com 

cím: 2030 Érd, Cecília u. 4

A termékek személyes átvétele, előre egyeztetett időpontban lehetséges.

Még nem sikerült választanod ajándékot?

Nézz körül a Galériában és meríts belőle ötletet.

Add meg az email címedet és elküldöm neked a fotókat.

A gyűjteményben láthatod, hogy mely alkalomra, milyen ajándékot szoktak adni a leggyakrabban.

 

Find Out More

ÖTLETEK